بازار بزرگ تبریز بزرگترین بازار سرپوشیده جهان میباشد که حدود یک کیلومتر مربع زیر بنا دارد. سال ۱۳۸۹ خورشیدی این بازار در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. بازار بزرگ یکی از جاهای دیدنی تبریز محسوب میشود و از نظر تاریخی نیز ارزشمند است. این بازار در زمان قدیم در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و به همین دلیل تاجران از سراسر آسیا، اروپا و افریقا برای تجارت به آن وارد میشدند. خوشبختانه با همه فراز و نشیبها همچنان بازار بزرگ تبریز محبوب و پر رفت و آمد است.
تاریخچه بازار بزرگ تبریز
تاریخ اولیه احداث بازار بزرگ تبریز مشخص نیست ولی بر اساس اسناد تاریخی چنین بر میآید که در سده چهارم هجری این بازار برپا بوده و نقش موثری در مسیر جاده ابریشم داشته است. بسیاری از جهانگردان خارجی درباره بازار تبریز توضیحاتی نوشتهاند. وقتی حدود سه قرن پیش یعنی در سال ۱۱۹۳ هجری قمری زلزله مهیبی تبریز را لرزاند، بسیاری از حجرهها و قسمت زیادی از سقف بازار فرو ریخت. شخصی به نام نجفقلی خان دنبلی که حاکم آن زمان تبریز بود، بسیاری از قسمتهای بازار بزرگ تبریز را بازسازی کرد.
بازار بزرگ به دلیل قدمت تاریخی و محصولات متنوعی که در آن داد و ستد میشود یکی از جاهای دیدنی تبریز است چنانکه در سفر به تبریز بایستی بازدید از این بازار را در برنامه خود قرار دهید. بازار بزرگ تبریز در سال ۱۳۵۴ شمسی جزو میراث ملی ایران و در سال ۲۰۱۰ میلادی در میراث جهانی یونسکو ثبت شد. متأسفانه در سال ۱۳۹۸ شمسی بخشهای زیادی از بازار تبریز در آتش سوختند که همچنان در دست مرمت و بازسازی میباشند.
ویژگیهای بازار بزرگ تبریز
نقشه بازار بزرگ تبریز نشان میدهد که بازار در مرکز شهر بنا شده و به صورت چهار ضلعی شکل گرفته است. البته شکل کلی بازار در حال حاضر با نقشه قدیم آن تفاوت دارد. مسجد جامع در ضلع غربی بازار است، در ضلع شرقی بنای عالی قاپو قرار گرفته و در سمت شمال آن مهران رود جاری میباشد. پس از اینکه ایران به سمت مدرنیته پیش رفت خیابانهای زیادی در تبریز ساخته شدند. بدیهی است که ساخت این خیابانها باعث تخریب بخشهای زیادی از بازار بزرگ تبریز شد.
تعدادی زیادی از سراها و تیمچههای بازار بزرگ شهر تبریز دارای سه طبقه میباشند. طبقه زیرین برای انبار کالا، طبقه همکف برای خرید و فروش و طبقه بالا برای استراحت ساخته شدهاند. سقف تیمچهها و سراها با آجر ساخته و تزیین شده که گنبدهای زیبای این بازار از جمله بخشهای منحصر بفرد آن میباشند.
تیمچه مظفریه
تیمچه ظفریه دارای زیباترین گنبد در بازار قدیم تبریز است که در سال ۱۳۰۵ هجری قمری ساخته شد. این تیمچه یکی از جاهای دیدنی تبریز میباشد و پس از افتتاح آن زمانی که مظفرالدین شاه در زمان ولیعهدی خود برای بازدید به این مکان رفت، صاحب تیمچه نام مظفریه را برای این بخش انتخاب کرد. این تیمچه مهمترین بازار قالی شهر تبریز میباشد.
تیمچه امیر
بزرگترین گنبد در بازار بزرگ تبریز متعلق به تیمچه امیر است. این تیمچه بازار طلای مجموعه میباشد و ساختمان آن تحسین هر بازدیدکنندهای را بر میانگیزد.
بخشهای دیگر بازار قدیم تبریز
بازار بزرگ تبریز دارای بخشهای بسیار از جمله کاروانسراها، سراها، تیمچهها، دالانها، مدارس، مساجد، گرمابه و … میباشند. در سراها و بازارچهها محصولات متنوعی خرید و فروش میشوند که متأسفانه بسیاری از مشاغل قدیمی از بین رفته و به دست فراموشی سپرده شدهاند. با این حال این بازار یکی از مهمترین جاهای دیدنی تبریز است که در سطح جهانی پرآوازه بوده و گردشگران بسیاری را به جذب میکند.
ساعات کار بازار بزرگ تبریز
ساعات کاری سراها و بازارچهها مانند تمام مغازههای ایران از صبح تا ظهر و از بعداز ظهر تا شب میباشد. اگر قصد بازدید از بازار را دارید در هر زمان میتوانید در این مکان به گشت و گذار بپردازید.
قیمت بلیط بازار بزرگ تبریز
بازدید برای عموم رایگان است.
آدرس بازار بزرگ تبریز
تبریز، خیابان جمهوری اسلامی، خیابان شهید مدنی
برای رزرو تور تبریز از طریق منوی تورهای داخلی در تورگردان اقدام کنید.