رستوران خاور خانم و روستای سرولات را اوایل دهه هفتاد کسی نمی شناخت. بیکاری در روستا موج می زد و اهالی جز باغداری و کشاورزی که رونق چندانی هم نداشت راهی برای کسب معاش سراغ نداشتند. عده ای از اهالی روستا به شهرها پناه می بردند و در آنجا مشغول به کار می شدند. خانواده خاورخانم هم از سرولات خارج شده و برای پیدا کردن شغل مناسب به شهر رفته بودند. در قزوین به همسر خاورخانم شغلی پیشنهاد شده بود و به نظر می رسید اوضاع مالی رو به سامان است. با این حال برای کسی که عمری در طبیعت بکر گیلان میان جنگل و رودخانه زندگی کرده باشد طاقت آوردن در محیط شهری کار آسانی نیست.
این خانواده کوچک عطای شهر را به لقایش بخشیدند و به روستایشان برگشتند تا با همان کشاورزی و باغداری روزگار بگذرانند. خانه شان را بازسازی کردند و تراسی برای آن احداث کردند. تراسی که چند سال بعد باعث شهرتشان در کل ایران و حتی جهان شد و در نهایت به «رستوران خاور خانم» تبدیل شد. گردشگران بسیاری به رستوران خاورخانم در روستای سرولات سر می زنند و اوقاتی خوش در کنار طبیعت بی نظیر سرولات سپری می کنند. اگر شما هم دوست دارید برای یک بار هم که شده از غذاهای رستوران خاور خانم بچشید، همین الان تور شمال را رزرو نمایید و روزی خوش را برای خود و خانواده تان رقم بزنید.
این مقاله تنها معرفی رستوران و داستان شکل گیری اولیه آن توسط خاورخانم است. با این حال به هیچ وجه به معنای تبلیغ برای رستوران یا تایید کیفیت و خدمات آن نمی باشد. توصیه می شود پیش از مراجعه به آنجا کامنت های این مقاله را که توسط میهمانان رستوران ثبت شده مطالعه کنید.


رستوران خاورخانم سرولات چطور مشهور شد؟
بعد از بازگشت به روستا، خاورخانم هیچ چیز نداشت جز دل خوش، دستپخت خوب و روستایی که دوستش داشت و زندگی در آن را با همه سختی هایش به همه امکانات شهری ترجیح داده بود. در سال 74 به صورت اتفاقی یک روز خانواده ای طبیعتگرد به سرولات آمدند و روبروی تراس خانه او اتراق کردند. این خانواده بساط پخت و پز به راه انداخته بودند که ناگهان باران گرفت. آن ها که حسابی مضطرب شده بودند خاورخانم را روی تراس خانه اش دیدند.
از او درخواست کردند تا زمانِ تمام شدن باران به خانهی او پناه بیاورند. خاور خانم قبول کرد و همین آمدن، شروع ماجرای شهرت خاورخانم بود. او که مهمان نوازی در خونش عجین شده بود برایشان آتش درست کرد تا در تراس غذایشان را کباب کنند. شب آن ها را در منزلش نگه داشت و فردای آن روز آن ها را به بازار در تور رامسر برد. برایشان ماهی تازه خرید، پاک کرد و با دستپخت خودش سرخ کرد.

مهمان ها که حسابی از دستپخت و پذیرایی او شگفت زده شده بودند، هنگام رفتن از خاورخانم درخواست کردند که پول غذا و اقامت را با آن ها حساب کند. او که نمی دانست چه قیمتی باید بگوید هزار تومان بیشتر درخواست نکرد ولی آن ها در ازای پذیرایاش 9 هزار تومان به وی دادند. این خانواده رفتند ولی از خاورخانم قول گرفتند که اجازه دهد باز هم به منزلش بیایند و دستپختش را امتحان کنند. خاورخانم هم پذیرفت و از این اتفاق شگفت زده شد. آن خانواده طبیعت گرد نه تنها خودشان باز هم به سرولات برگشتند بلکه دوستان و آشنایانشان را نیز آوردند و این روستا و خاورخانم را به آن ها نیز معرفی کردند.
کم کم نام خاورخانم بر سر زبان ها افتاد تا جایی که او و همسرش به فکر افتادند که کار کشاورزی و باغداری را رها کنند و از مهمان های سرولات پذیرایی کنند. منزلشان را به غذاخوری تبدیل کردند و به مرور با رونق گرفتن کارشان دست بقیه اعضای خانواده و فامیل را هم در این شغل بند کردند. خاور خانم به مردم سرولات یاد داد که اگر قدر داشته هایشان را بدانند بهترین ها برایشان رقم می خورد. با تلاش بیشتر می توان ایده های بهتری را پیاده سازی کرد و روستا را به محفلی شاد و پر رونق مبدل کرد. رستوران خاور خانم اولین استارت برای افزایش رونق به روستای سرولات چابکسر شد و گردشگران بیشتری را به خود جذب کرد.

شهرت رستوران خاور خانم و روستای سرولات چابکسر
نام خاورخانم و رستوران خاورخانم باعث شد سرولات در بین گردشگران و طبیعت گردان اسم دَر کند. امروزه با گذشت دو دهه از آغاز به کار رستوران، بیکاری در سرولات به صفر رسیده و صنعت گردشگری به کمک اقتصاد روستا آمده است. عده ای مثل خاورخانم رستوران و غذاخوری به راه انداخته اند، برخی ویلا ساخته اند یا خانه هایشان را اجاره می دهند. طبیعت زیبا و آب و هوای باصفای سرولات، کار را برایشان راحت کرده است و نیازی به ریخت و پاش های آنچنانی و ساخت وسازهای عجیب و غریب ندارند، تنها یک تراس در مقابل طبیعت، حال گردشگران را خوب می کند. مناظر بکر و سحر انگیزِ کوه، جنگل، دریا، رودخانه، مِه، صدای آب و چهچهه پرندگان، همه چیز را فراهم کرده است و تنها همت اهالی است که به آن اضافه شده و به استقبال مسافران سرولات آمده است.

باقالی قاتوق در رستوان خاور خانم سرولات
امروز دیگر کمتر کسی است که نام سرولات و به خصوص رستوران خاورخانم را نشنیده باشد. خاورخانم خودش در رستوران مشغول است و در حال چرخ زدن در آشپزخانه و تدارک کارهای غذاخوری است. بنا بر نظرسنجی تورگردان در میان کاربران، به نظر می رسد بیشتر مسافران ترجیح می دهند خاورخانم به جای خسته کردن خود در آشپزخانه کنارشان بنشیند و از داستان غذاخوری اش برایشان حرف بزند. چیزی که به آن ها حال بهتری می دهد تماشای حال خوش خاورخانم است نه خستگی او.
منوی رستوران خاور خانم
منوی رستوران خاور خانم در روستای سرولات واقع در استان گیلان به شرح زیر است:
چلو کباب ترش به همراه سرویس کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 60000 تومان
چلوکباب چنجه به همراه کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 52000 تومان
چلو جوجه ترش به همراه کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 38000 تومان
چلوجوجه زعفرانی به همراه کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 35000 تومان
چلومرغ شکم پر برای 2 نفر کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 80000 تومان
چلو ماهی قزل آلا کره، زیتون پرورده یا ترشی و نوشیدنی 55000 تومان
میرزا قاسمی (یک کاسه) بدون برنج 15000 تومان
باقالی قاتوق ( یک کاسه) بدون برنج 15000 تومان
ترشی تره (کاسه ای) 12000 تومان
مخلفات محلی شامل اشپل، باقلی خام و مغز گردو 20000 تومان
چلو ساده 10000تومان
یک کوزه ماست محلی 7000 تومان


تراس رستوران خاور خانم سرولات

کباب در رستوران خاور خانم سرولات

نمای بیرون رستوران خاور خانم سرولات

سالن غذاخوری رستوران خاورخانم روستای سرولات
حالا که داستان رستوران خاورخانم را شنیدید بد نیست با روستای سرولات بیشتر آشنا شوید.
معرفی روستای سرولات و منطقه جواهردشت
سرولات روستایی در جنوب چابکسر و جزء شهرستان رودسر استان گیلان است. این روستای سرولات تا شهر چابکسر 3 کیلومتر فاصله دارد. روستایی که در ارتفاعات البرز بر فراز یک دره و میان دو رودخانه کورئه و آچی رود خودنمایی می کند. کوه ها آن را احاطه کرده اند و آن را میان مِه و جنگل پنهان ساخته اند. هوای پاک و تمیز کوهستان وامدار رودخانه ها و باغستان های مرکبات آن است. صدای آب و وزش نسیم در لابلای درختان بر روح آدمی عطرافشانی می کند.
سرولات قسمتی از منطقه حفاظت شده جواهردشت است. کوه های مهران، لیکام و شاسروس و منطقه جواهردشت، این روستا را در بر گرفته است. از سال 1378 منطقه جواهردشت با ترکیبی از جنگل های هیرکانی و گونه های گیاهی و جانوری متعدد، حفاظت شده اعلام شد. مهمترین بخش از دیدنی های سرولات مناظر و چشم اندازهای بی بدیل خود روستاست. چشم اندازهای بی نظیر جنگلی و مناظر زیبای ساحل چابکسر، بوی گل و گیاه و جلوه باغستان های مرکبات با هیچ چیزی در جهان برابری نمی کند.

جاهای دیدنی گیلان روستای سرولات چابکسر
پیاده روی و کوهنوری:
یکی از بهترین و زیباترین جاهای دیدنی گیلان ارتفاعات چابکسر، مخصوص کوهنوردی و پیاده روی است. شیب زیاد زمین های روستا، کار را برای پیاده روی طولانی مدت سخت می کند. با این همه علاقمندان به طبیعت پس از استقرار در ویلاها و خانه های روستا به قدم زدن و گشت زنی در روستا مشغول می شوند. عده ای از سرولات به سمت روستاهای کوهستانی لیمه سرا، لیکام، جَنگسرام، منهسئه و پشتاسران کوهنوردی می کنند. نسیم خنک و طراوت فضا جنگل نوردی را بی نهایت لذت بخش می کند. اگر شما هم دوست دارید روی ارتفاعات گیلان کوهنوردی را تجربه کنید و در میان خانه های روستایی قدم بزنید و از دیدن جاذبه های بکر چابکسر لذت ببرید، تور رشت را رزرو نمایید.
پیک نیک در حاشیه رودخانه چابکسر در تور رشت:
رودخانه آچی رود برای اهالی روستا اهمیت زیادی دارد. گردشگران نیز معمولا خود را به آن می رسانند و از خنکی هوای لب رودخانه لذت می برند. برای رفتن به سمت رودخانه باید از میدان اصلی سرولات به سمت چپ بپیچید و چندین سربالایی و سرپایینی را پیاده روی کنید. در مسیر از فضای سرسبز و دشت پیش رو مسحور خواهید شد و فرصت هایی برای توقف، بساط پهن کردن و نوشیدن چای و خوردن تنقلات پیدا خواهید کرد. بعد از رسیدن به رودخانه می توان در کنار آب هم مستقر شد و یک پیک نیک حسابی راه انداخت.
اجاره کلبه جنگلی:
یکی از تفریحات دوست داشتنی و خیلی خاص راهنمای تور شمال و تور رشت در سرولات اجاره کلبه های جنگلی و خانه های روستایی در محیطی جنگلی و روستایی و تجربه واقعی گردشگری روستایی است. کلبه های سرولات با درختان پوشیده شده و در موقعیت های منحصر به فرد قرار گرفته اند. در فاصله بسیاری از این کلبه ها هیچ خانه و کلبه ای وجود ندارد و شما می توانید در آنجا طبیعت گردی واقعی به سبک اروپایی و استرالیایی را تجربه کنید. این کلبه ها از همه نوع امکانات رفاهی از قبیل برق و آب برخوردارند. در ضمن سرایدارهایی به فاصله 500 متری کلبه ها برای امنیت گردشگران مستقر هستند.
اگر علاقمند به جنگل گردی و طبیعت پیمایی هستید توصیه می شود مقاله « جنگل های شمال کشور برای سفر در تعطیلات » را مطالعه کرده و حتما سری به مناطق معرفی شده در مقاله بزنید.
بازدید از چشمه قزل:
چشمه پرآب قزل چشمه شیخ زاهد چابکسر از دیدنی های نزدیک به سرولات است. این چشمه خروشان در کنار رستوران قزل چشمه و مجموعه پرورش ماهی برادران حسن زاده واقع شده است. گردشگرانی که به سرولات می روند معمولا به این چشمه هم سر می زنند.
شکم گردی:
بد نیست یادآوری کنیم که اگر رستوران خاورخانم خیلی شلوغ بود و نوبت به شما نرسید از رستوران های دیگر سرولات هم می توانید استفاده کنید. باغ رستوروان گیلار سرولات محیطی آرام، دلنشین و لاکچری را فراهم کرده و تراسی بی نهایت زیبا دارد. تراس رستوران گیلار فضایی خاطره انگیز در برابر پهنه وسیع دشت را به خود اختصاص داده است. این تراس آبنما و فواره های مصنوعی بسیار زیبایی دارد که ترکیب رنگ آبی اآن ها در برابر یک قاب عکس سبز از طبیعت بی نهایت روح نواز است.
گردشگران عموما از کباب ماهی رستوران قزل چشمه هم استقبال زیادی می کنند.
عکاسی:
اگر علاقمند به لباس های زیبای محلی باشید می توانید لباس سنتی بپوشید وبه همراه خانواده عکس یادگاری در قامت خانواده ای گیلکی از خود به یادگار بگذارید. عکاسی سنتی سرولات در نزدیکی رستوران خاورخانم قرار گرفته و لباس ها را اجاره می دهد. در ضمن خودتان هم دوربین به همراه داشته باشید و تا می توانید از مناظر زیبای سرولات عکس برداری کنید و در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

فصل سفر به روستای سرولات و رستوران خاورخانم
بهترین فصل سفر به سرولات اواخر بهار و فصل تابستان است. سایر فصول سال هوا سرد است و نمی توانید شب ها روی ایوان بنشینید و از مناظر لذت ببرید. رستوران خاور خانم فقط برای نهار غذا سرو می کند و ایام پر گردشگر در تراس آن صف هایی طولانی برای رسیدن نوبت بسته می شود. اگر طرفدار آرامش و دوری از جمعیت هستید پس از سرو غذا برای طبیعت گردی و اقامت کمی از رستوران خاورخانم فاصله بگیرید و یا به سراغ کلبه های جنگلی بروید.
تور گیلان و سایر تورهای مناطق شمالی کشور را از تورگردان تهیه کنید.
رستوران خاور خانم عکسها از : @Amir Food Review